Cauti cea mai buna friteuza cu aer cald 2025 ? Înainte de a discuta de caracteristicile tehnice și structurale ale friteuzei cu aer cald, este necesar să facem o mică precizare asupra funcționării acesteia : este de fapt un aparat de bucatarie relativ nou, cu o funcționare inovatoare .
Friteuza cu aer cald, după cum sugerează și numele, gătește alimente datorită unui jet de aer fierbinte emanat de un ventilator . Funcționarea acestui accesoriu este așadar foarte simplă pentru utilizator: doar adăugați ingredientele în coș și activați modul de gătit preferat. La unele modele , pe langa ventilator, vine in dotatie cu o rezistență electrică care se încălzește în timpul gătirii: în aceste produse se va putea deci efectua și alte tipuri de gătit pe lângă prăjire (vom vedea acest aspect mai detaliat în paragraful dedicat funcțiilor).
Jetul de aer cald poate fi emis în diferite moduri în funcție de tipul de friteuză cu aer cald: la friteutoarele cu aer cu convecție verticală jetul este emis de sus în jos sau invers , în timp ce la cele cu convecție orizontală prin două ventilatoare laterale.. Pe piata se gasesc si modele de convectie verticala dotate cu o tehnologie speciala care permite aerului sa fie emis intr-un mod circular: aceste produse sunt cele mai eficiente intrucat reduc timpii de gatire si ofera o gatire mai omogena.
Marele avantaj oferit de gătitul care are loc prin jet de aer este posibilitatea de a folosi puțină sau deloc grăsime suplimentară : aceasta se aplică atât ingredientelor congelate și preprăjite, cum ar fi chipsurile de cartofi sau nuggets de pui, cât și altor alimente deja bogate în grăsimi (chiftelele).
Beneficiile pentru sănătate ale friteuzei cu aer cald motivează mulți oameni să se îndepărteze de friteuza tradițională pentru acest tip de tehnologie. Dacă rezultatele sunt mai mult sau mai puțin satisfăcătoare depinde de mulți factori, inclusiv de ingredientele folosite, de calitatea mașinii și de capacitatea ta de a jongla în bucătărie acasă. Totuși, presupunem că rețetele trebuie ajustate în funcție de gustul personal.
Gurmanzii subliniază adesea că gustul „aerului” prăjit este diferit de cel al „în ulei” prăjit., dar așa cum a fost deja specificat, acest lucru depinde parțial de preferințele individuale. Suntem de părere că tradiționalul prăjit în ulei nu trebuie evitat, dar că este corect să-i moderați consumul: friteuza cu aer cald răspunde tocmai acestei nevoi.
Cum să alegi cea mai buna friteuza cu aer cald
1. Capacitate și structură
Primul factor pe care vă recomandăm să îl luați în considerare atunci când vă decideți să cumpărați o friteuză cu aer este cel al capacității mașinii și al aspectelor structurale ale acesteia. De fapt, este important să cumpărați friteuza cu aer care se potrivește cel mai bine cu numărul dvs. obișnuit de meseni , astfel încât să puteți pregăti mâncărurile pentru toată lumea deodată, fără a fi nevoie să efectuați mai multe cicluri de gătit și să lăsați pe cineva să aștepte. O capacitate mare poate fi însă utilă și din alt motiv: în multe cazuri, capacitatea mare permite și gătirea simultană a două feluri de mâncare diferite., datorita folosirii grilelor sau separatoarelor speciale care iti permit sa imparti spatiul de gatit disponibil in doua. Friteutoarele cu aer mai mici nu oferă adesea această posibilitate sau nu includ accesoriul corespunzător în echipamentul lor.
Câte porții pot fi preparate cu cea mai buna friteuza cu aer cald?
Cantitatea de ingrediente care pot fi gătite simultan depinde atât de lățimea coșului, cât și de tipul de ingredient. Pe piata exista atat friteuze mici
cu aer cald , potrivite de exemplu pentru un cuplu tanar sau cel mult o familie de trei persoane , cat si masini mai mari , in consecinta si mai greoaie, capabile sa hraneasca de la cinci la opt persoane . Prima categorie include aparatele cu o capacitate de aproximativ 2 l capabile să conțină aproximativ 600 g de ingrediente, in timp ce pentru mai multe persoane recomandam sa luati in considerare friteutoarele cu aer cu o capacitate de minim 3,2 l, care contine in jur de 800g de alimente .
În cele din urmă, friteutoarele cu aer mai mari au o capacitate de peste 4 litri și pot conține până la 1,7 kg de ingrediente , permițându-vă să pregătiți mâncare pentru opt persoane sau mai mult.
Structura
Trebuie sa deschidem o paranteza in acest sens pentru a vorbi despre diferitele tipuri de friteuitoare cu aer in raport cu structura. Este adevarat ca cu cat capacitatea aparatului este mai mare, cu atat dimensiunile sunt mai mari, insa trebuie precizat ca nu toate friteutoarele cu aer cald sunt morfologic la fel. Să vedem diferențele:
- Friteuza cu sertar cu aer : acestea sunt cele mai populare modele, in care compartimentul pentru alimente este de obicei situat in jumatatea inferioara a masinii imediat sub rezistenta care genereaza caldura si ventilatorul care o difuzeaza. Coșul de gătit se extrage ca un sertar, trăgând un mâner de pe partea din față a aparatului și, de obicei, este posibil să-l scoateți pur și simplu ridicându-l, și sprijinindu-l pe o altă suprafață (rezistentă la căldură) pentru a introduce ingredientele sau a-l spăla. . Aceste friteuitoare cu aer dezvolta convectia pe verticala, cu un ventilator care creeaza o recirculare a aerului de jos in sus sau invers;
- Friteuza cu aer tip carte : acestea sunt modele nu foarte comune și aproape învechite în care ventilatorul este amplasat în mod normal în spatele coșului de gătit , care este protejat de un capac de obicei transparent care se ridică cu o deschidere a cărții pentru a permite introducerea alimentelor. În acest caz, nu este necesar să scoateți coșul decât pentru curățarea după utilizare, iar capacul vizibil vă permite să monitorizați starea de gătit în orice moment. Prin urmare, acest sistem de deschidere necesită un spațiu liber deasupra friteuzei cu aer;
- Cuptor cu aer : acestea sunt cele mai recent modele introduse, a căror structură amintește de cea a cuptoarelor electrice . Deși mai puțin încăpătoare decât acestea din urmă, cuptoarele cu aer aer au un spațiu interior suficient de mare pentru a găti alimente pentru care ar fi folosit în mod normal cuptorul (cum ar fi friptura de pui sau roast beef) sau mai multe alimente în același timp folosind diferitele tăvi furnizate. Versatilitatea ridicată este dată și de faptul că, la fel ca un cuptor electric, cel cu aer poate fi folosit cu ușurință pentru a încălzi vase și de multe ori include și funcția de uscare .
Atât friteutoarele clasice cu aer, cât și cuptoarele sunt destul de voluminoase. Așadar, dacă aveți puțin spațiu disponibil pe mobilierul de bucătărie, ar trebui să optați pentru un model de sertar mai mic și să citiți cu atenție dimensiunile indicate în datele tehnice.
Exemplu de friteuză cu aer cu deschidere pentru sertar
2. Accesorii
Un alt factor foarte interesant de luat în considerare este cel privind furnizarea de accesorii furnizate cu friteuza cu aer . De fapt, în multe cazuri nu sunt furnizate accesorii, iar dacă doriți să utilizați mașina pentru o gamă mai largă de preparate, trebuie să achiziționați separat componentele necesare.
În alte cazuri, însă, oferta este mai bogată și vă permite să treceți imediat de la rețete. Să vedem care sunt cele mai comune accesorii :
- Separator : vă permite să împărțiți spațiul util pentru gătit în două, astfel încât să puteți găti simultan două alimente diferite fără ca una să absoarbă aromele și mirosurile celeilalte;
- Grill : vă permite să pregătiți preparate la grătar sau să gătiți două alimente în același timp, permițând aromelor să pătrundă;
- Lopata : folosita pentru a amesteca automat alimentele care sunt gatite, cum ar fi chipsuri sau risotto;
- Forme : sunt folosite la prepararea unor preparate specifice, precum timbalele mici, brioșele, prăjiturile dulci sau sărate;
- Scuipat : folosit evident la prepararea preparatelor la scuipat;
- Tavi : prevazute impreuna cu cuptoarele cu aer, va permit sa gatiti mai multe feluri de mancare in acelasi timp;
- Coș rotativ : acesta face parte și din setul de accesorii al cuptoarelor cu aer și permite gătirea omogenă a alimentelor.
În plus, practic toate friteutoarele cu aer sunt echipate cu o carte de rețete care permite utilizatorului să învețe cum să folosească mașina, arătând în același timp versatilitatea acestuia: unele modele sunt de fapt capabile să pregătească mâncăruri „umede” precum risotto, iar practic toate sunt potrivite și pentru prepararea prăjiturii și a deserturilor coapte.
3. Funcții
Un alt aspect de evaluat este apoi cel legat de functiile prezente pe friteuza cu aer cald. Trebuie să presupunem că, în general, aceste aparate nu sunt deloc complicate de utilizat: este greu de găsit modele bogate în programe de gătit prestabilite , așa cum este cazul altor aparate, precum cuptoarele cu microunde sau multicooker-urile . Într-adevăr, este mai ușor să găsești friteuze cu funcții foarte simple.
Reglarea temperaturii într-o friteuză cu aer de ultimă generație
În paragrafele următoare vom vedea care sunt principalele funcții care se regăsesc la o friteuză cu aer, făcând distincție între funcțiile de bază, care se găsesc practic pe toate modelele de pe piață, și cele avansate, specifice doar unora de ultimă generație. modele..
Funcții de bază
- Selectarea temperaturii : Abilitatea de a seta temperatura este oferită de aproape toate friteutoarele cu aer. În unele cazuri, intervalul este minim și merge de la 180 ° C la 200 ° C, în timp ce în alte produse este posibil să se selecteze și temperaturi mai scăzute. Temperatura reglabilă va depăși cu greu 220 ° C;
- Cronometru : Cronometrul este, de asemenea, o funcție foarte importantă. La programele automate de obicei nu este necesară setarea acestuia, în timp ce la programarea manuală, setarea temporizatorului este adesea un pas obligatoriu pentru activare;
- Semnale acustice : această funcție constă într-o avertizare sonoră atât la atingerea temperaturii de gătit setată, care indică când este posibilă introducerea alimentelor de gătit, cât și la sfârșitul gătirii, adică când temporizatorul ajunge la zero;
- Oprire automată : intervine la câteva minute după terminarea gătitului pentru a evita supragătirea și, prin urmare, distrugerea preparatelor care au fost pregătite.
Funcții de gătit
În timp ce friteutoarele cu aer mai ieftine vă permit să prăjiți alimente doar cu adaos de foarte puțin ulei, modelele mai scumpe pot fi echipate și cu o funcție de reîncălzire și menținere la cald . Modelele mai complexe, deci, pot fi echipate și cu un grătar care ajută să ofere o gamă mai largă de moduri de gătit: în acest caz un selector vă va permite să setați doar gătitul cu aer sau combinat cu grătar și puteți prăji, grătar și prăjire. .
Cuptoarele cu aer, care au ajuns pe piata cu cativa ani mai tarziu decat friteutele clasice, pot oferi si functia de uscare ., deosebit de util pentru prepararea fructelor uscate acasă și pentru dezghețare .
De asemenea, printre modelele mai avansate, unele programe de gătit pentru preparate specifice, cum ar fi prăjirea chipsurilor sau gătitul pizza , pot fi deja stocate : în aceste cazuri un panou cu butoane sau un selector rotativ vă permit să selectați modurile printr-o simplă atingere, temperaturile și timpii de gătire indicați pentru fiecare dintre preparatele păstrate.Exemplu de selectare a programului automat de cartofi prăjiți într-o friteuză cu aer
În sfârșit, tot vorbind despre cele mai sofisticate friteuze cu aer, unele modele pot fi folosite pentru a gestiona două zone de gătit separat , setând timpi și temperaturi diferite.
4. Putere
Un alt factor care ar putea merita luat în considerare este cel al potenței. Să spunem imediat că friteutoarele cu aer nu sunt aparate cu consum redus, ca toate mașinile care trebuie să genereze căldură: consumul lor este într-adevăr foarte asemănător cu cel al cuptoarelor incorporabile tradiționale, putând depăși chiar și 2000 W de absorbție.
Indicațiile de putere pentru o friteuză cu aer de 1500 W
În general, o absorbție mai mare nu corespunde unei temperaturi maxime mai ridicate : friteutoarele cu aer ating un maxim de 200 ° C sau puțin mai mult.
Ceea ce se schimba odata cu cresterea absorbtiei este viteza de incalzire : un avantaj al friteuitoarelor cu aer este de fapt ca se gatesc foarte repede, iar pentru a obtine acest rezultat temperatura de gatire trebuie atinsa intr-un timp foarte scurt fata de un cuptor traditional. Cele mai puternice friteuze cu aer ating temperatura de gătit setată în două sau trei minute, după care poate începe gătitul.
În general, putem spune că, având în vedere dimensiunea foarte mică a coșului de gătit, itotuși , timpii de încălzire sunt întotdeauna mult mai mici decât cei ai cuptoarelor tradiționale , chiar dacă alegeți o friteuză cu aer mai puțin puternică: de aceea vă recomandăm să țineți cont de acest factor, să vă întrebați în prealabil despre timpii de încălzire oferiti de mașinile pe care le evaluați și cântăriți.cu atenție dacă câteva minute mai puțin de așteptare poate merita impactul mai mare asupra facturii.5. Practicitatea utilizării
Ca ultim factor, vă recomandăm să luați în considerare toate acele aspecte care se combină pentru a face o friteuză cu aer ușor și confortabil de utilizat și de curățat. Acestea sunt aprecieri clar subiective legate parțial de forma bucătăriei tale, de spațiul pe care îl ai la dispoziție și de cât de intens intenționezi să folosești friteuza.
Friteuza cu aer este, in general, un aparat conceput sa ramana fixat pe o suprafata de lucru dedicata, intrucat dimensiunile nu sunt cele mai compacte nici in cazul celor mai mici modele. Doar cei care au la dispoziție mult spațiu în dulapurile de bucătărie vor putea retrage aparatul după fiecare utilizare, dacă doresc.
În orice caz, atunci când așezați friteuza este important să verificați prezența picioarelor antiderapante , deoarece este de preferat ca aceasta să rămână ferm în poziție chiar și în cazul unor impacturi accidentale.Picioarele antiderapante ale unei friteuze cu aer
Mai mult, trebuie luată în considerare și lungimea cablului : unele modele, în special cele mai ieftine, au un cablu scurt, chiar mai mic de 80 cm lungime, fapt care poate fi problematic dacă nu există o priză în imediata apropiere. . lângă mașină.
În ceea ce privește caracterul practic în timpul utilizării , am vorbit deja despre diferitele tipuri de friteuze cu aer: cele cu deschidere pentru sertar, tip carte și cuptoare. În multe privințe, acestea din urmă sunt mai practice, nu numai pentru că ușa transparentă vă permite să observați cum decurge gătitul în interior, ci și pentru că ne este mai puțin complicat să le deschidem și să introducem ingredientele, mai degrabă decât să deschidem sertarul. , scoțând coșul. , umpleți-l și puneți-l la loc.
În sfârșit, după utilizare, este important să evaluați cât de simplu este curățarea pieselor în contact cu alimentele: este dificil să găsești o friteuză cu sertar care să nu aibă rezervor de gătit detașabil, dar cele mai bune modele vă permit și să îndepărtați și curata capacul . _ Părțile detașabile sunt potrivite pentru spălarea manuală cu un detergent ușor și adesea pot fi spălate și în mașina de spălat vase .
În ceea ce privește cuptoarele cu aer, structura lor vă permite să ajungeți în fiecare colțși prin urmare pentru a curăța cu ușurință orice reziduu de grăsime sau pată. Tăvile, grătarele și coșul rotativ livrat pot fi îndepărtate cu ușurință și spălate în mașina de spălat vase .
Coșul perforat detașabil al unei friteuze cu aer
Întreținerea periodică trebuie să fie, de asemenea, simplă : este de fapt important să păstrați curate grilele de ventilație sau serpentinele din mașină, precum și golirea și curățarea regulată a colectoarelor de condens.